237 milyon yıl önceye ait eski bir fosil: Dinozorların ortaya çıkışını aydınlatıyor
Bilim insanları, Brezilya’da 237 milyon yıl önce yaşamış dünyanın en eski fosillerinden birinin keşfedildiğini duyurdu. Makalenin yazarı Rodrigo Temp Müller, “Bu keşfin en önemli yanı yaşıdır. Çok eski olması, dinozorların doğuşuna dair ipuçları sunabilir.” şeklinde konuştu. Muhtemelen en eski fosillerden biri olan bu fosil, dinozorların yükselişini açıklamada yardımcı olabilir.
Brezilyalı bilim insanları, yaklaşık 237 milyon yıl önceye ait eski bir sürüngenin bulunduğunu açıkladılar.
3-6 KG AĞIRLIĞINDA
Araştırmacılar, Gondwanax paraisensis adı verilen dört ayaklı bir sürüngen türünün uzun kuyruklu, küçük bir köpek büyüklüğünde ya da bir metre uzunluğunda ve üç ila altı kilo ağırlığında olduğunu belirttiler.
Bu küçük sürüngen, muhtemelen bugünkü Brezilya’nın güneyinde bulunan toprakları dolaşırken, dünya çok daha sıcak bir dönemdeydi. Fosil, soyu tükenmiş “silesaurid” adı verilen bir sürüngen grubu olarak tanımlandı.
Silesauridlerin gerçek dinozorlar mı yoksa onların öncüsü mü olduğu konusunda paleontologlar tartışıyorlar.
Bilgilendirme metninde, “Bu öncül özelliklerin anlaşılması, dinozorların evrimsel başarısını anlamak için aydınlatıcı olabilir.” deniliyor.
252 milyon ila 201 milyon yıl öncesine tarihlenen Triyas döneminden bir kaya tabakasında bulunan Gondwanax paraisensis fosili, dinozorların yanı sıra ilk memeliler, timsahlar, kaplumbağalar ve kurbağaların ortaya çıktığı döneme aittir. Araştırmacı Pedro Lucas Porcela Aurelio, bu kalıntıları 2014 yılında Paraiso do Sul kasabasında bulunan Rio Grande do Sul eyaletinde keşfetti.
Aurelio, bu fosilleri 2021 yılında yerel bir üniversiteye bağışlayarak üç yıl sürecek bir araştırmayı başlattı. Aurelio, “237 milyon yıl öncesine ait bir şeye dokunan ilk insan olmak olağanüstü.” diye konuştu ve çocukluğundan beri paleontolojiye ilgi duyduğunu belirtti.
Bu keşif, paleontolog Rodrigo Temp Müller’ün Gondwana Araştırmaları adlı dergide yayımlanan makalesinde detaylı olarak anlatılıyor. Müller, verdiği bir röportajda “Bu keşfin en önemli yanı yaşıdır. Çok eski olması, dinozorların nasıl ortaya çıktığına dair ipuçları sunabilir.” ifadelerini kullandı. Kalıntıların kalın bir kaya tabakasıyla kaplı olduğunu ve başlangıçta sadece omurların bazı kısımlarının görülebildiğini de ekledi.