Kronik Hastalıklardaki Artış: Hangi Kuşak En Çok Sağlık Sorunuyla Karşı karşıya?
Uzmanlara göre, 1946-1964 yılları arasında doğan “Baby Boomers” kuşağı, önceki nesillere göre daha fazla kronik hastalığa sahiptir. 2004-2018 arasında yapılan araştırmalar, sağlık sorunlarında artışın kanser, diyabet ve kalp hastalıklarını içerdiğini göstermektedir. Genç nesillerin sağlıklı bir yaşam sürme riskinin artmasına rağmen, tıbbi ilerlemeler yaşanmaktadır.
İngiltere’den uzmanlar, 1946-1964 yılları arasında doğan “Baby Boomers” ve sonraki kuşakların, önceki kuşaklara kıyasla daha fazla sağlık sorunuyla karşılaştığını ve kronik hastalıkların artmaya devam ettiğini bildirmiştir. The Guardian gazetesinin haberine göre, uzmanlar, İngiltere, ABD ve Avrupa’da farklı kuşaklardan 50 yaş üzerindeki 100 binden fazla bireyin sağlık verilerini inceleyerek, kronik hastalıkların kuşaklar arasında arttığı sonucuna varmışlardır. Tıptaki ilerlemelere rağmen, kronik hastalıkların arttığına dikkat çeken uzmanlar, “Baby Boomers” kuşağında önceki kuşaklara göre daha fazla kanser, diyabet, yüksek kolesterol, obezite, akciğer ve kalp hastalıklarının görüldüğünü vurgulamışlardır.
“SAĞLIKSIZ DAHA UZUN YAŞAM RİSKİ” Uzmanlar, kanser, kalp hastalıkları ve yüksek kolesterol teşhisi konusundaki artışın özellikle İngiltere ve Avrupa’da yoğun olduğunu belirtmişlerdir. University College London (UCL) uzmanlarından Laura Gimeno, “Halk sağlığı bilincinin artmasına ve tıptaki gelişmelere rağmen, 1945’ten sonra doğanlar kendilerinden önceki kuşaklara göre daha fazla kronik hastalığa yakalanma riski taşıyor.” açıklamasında bulunmuştur. Gimeno, yüksek gelirli Batı ülkelerinde nüfusun yaklaşık olarak beşte birinin 65 yaş üzerinde olduğunu belirterek, “Ortalama yaşam süresi sabit kalırsa veya artmaya devam ederse, genç kuşakların daha fazla sağlıksız yıl geçirmesi endişe verici bir durum olabilir.” şeklinde konuşmuştur.