Efes’te bulunan mezardan gladyatör değil, 12 erkek ve kadının kemikleri çıktı
Efes’teki Ayasuluk Tepesi’nde gerçekleştirilen kazılarda, tarihî bir gladyatör olan Euphrates’e ait bir mezar keşfedildi. Fakat, mezarın içinde gladyatörün kalıntıları değil, kimlikleri belirlenemeyen 12 erkek ve kadının kemikleri olduğu ortaya çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan araştırmacılar, bu keşfin antik Akdeniz liman kenti olan Efes’in tarihine önemli katkılar sağladığını vurguladılar.
Efes Antik Kenti’nde var olduğuna inanılan bir gladyatöre ait mezar keşfedildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı araştırmacıları, mezarın içinde gladyatörün kalıntılarının değil, kimlikleri belirlenemeyen 12 erkek ve kadının kemiklerinin olduğunu belirlediler.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nden arkeolog Sinan Mimaroğlu, mezarın aslen gladyatörler için inşa edildiğini ve M.S. 3. yüzyılda yapıldığını açıkladı.
ÜST SINIF VEYA DİN ADAMLARINA AİT
Araştırmacılar, mezarın detaylı tasarımına ve kullanılan malzemelere bakarak, defnedilen kişilerin muhtemelen üst sınıfa veya dini liderlere ait olduğu düşünüldüğünü ifade ettiler. Mimaroğlu, “Sıradan birinin bu kadar özenli bir şekilde gömülmesi pek olası değil” şeklinde konuştu. Ancak gladyatör ve hayatı hakkında, yapıya kazınmış isim dışında pek az bilgi bulunmaktadır. Araştırmacılar, gladyatörün yaşamı hakkında daha fazla bilgi edinmek için lahdin üstündeki kabartmaları incelemeye devam ediyor. EFES TARİHİNE IŞIK TUTUYOR
Mezarlığın daha sonradan ahşap çatılı bir bazilika ve ardından kubbeli bir kiliseye dönüştürüldüğü belirlendi. Bilim insanları, mezara 8. yüzyılda bir kapak eklendiğini ve 5. yüzyıla tarihlenen üç haç kabartması bulunduğunu açıkladılar. UNESCO’ya göre, bu keşif, antik Akdeniz dünyasının önemli kentlerinden biri olan Efes’in tarihine daha fazla ışık tutuyor. Kentin kökenleri hâlâ gizemini korurken, araştırmacılar Efes’in, Persler ve Yunanlılar gibi farklı fetihçiler tarafından yönetildiğini belirtiyor. Roma Cumhuriyeti döneminde ise Efes, Doğu-Batı ticaretinin önemli bir merkezi olarak “özgür” bir şehir haline geldi. Daha sonraki zamanlarda ise şehir, Hristiyanlığın yayılmasında önemli bir rol üstlendi.