Dünya Altın Konseyi Analizi: Altın son 50 yılda enflasyonu aştı
Dünya Altın Konseyi (WGC), altının uzun vadede son 50 yılda enflasyonun önemli ölçüde üzerinde, küresel Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) ile uyumlu bir getiri sağladığını duyurdu.
WGC, “Altının uzun vadeli getiri beklentisi” başlıklı raporunu yayımladı. Raporda, altının portföy riskini yönetmeye katkısının ve değer koruma özelliklerinin pek çok araştırmayla desteklendiği ve sağlam belirlendiği belirtildi. Portföy getirisine altının katkısı hakkındaki yorumda ise, “Altının uzun vadeli getirisini tahmin etmeye yönelik çerçeveler var ama bunlar, diğer varlık sınıflarına ait sermaye piyasası varsayımlarıyla uyumlu ve sağlam bir yaklaşımdan uzaktır.” ifadesi kullanıldı.
“DEĞER SAKLAMA ARACI OLARAK ALTIN” YAKLAŞIMINDA EKSİKLER VAR Rapora göre, altının getiri beklentisi üzerine yapılan araştırmalar, bu emtianın bir “değer saklama aracı” olarak tanımlandığını ancak bu yaklaşımın bazı eksiklikler taşıdığını gösterdi. Altın standardının uygulandığı dönemlere ait verilerin kullanılmasının, altının performansıyla ilgili yanıltıcı sonuçlara neden olabileceği belirtildi ve uzun vadeli fiyatlara yalnızca finansal piyasalardan gelen talebe dayanarak bakmanın altının portföydeki ağırlığının daha az olduğu izlenimini verdiği vurgulandı.
“ALTIN SON 50 YILDA ENFLASYONU AŞTI” Raporda, altının uzun vadeli getiri hesaplamasına yeni bir yaklaşım sunuldu ve bu yaklaşımla altının son 50 yılda enflasyonun önemli ölçüde üzerinde, küresel GSYH ile uyumlu bir getiri sağladığı ortaya kondu. Raporda, altın alımlarını destekleyen mücevher ve teknoloji sektörleri, merkez bankaları, finansal yatırımlar, perakende külçeleri ve madeni paraların, mevcut teorilerin öngördüğünden daha fazla olduğuna dikkat çekildi ve “Ayrıca, finansal piyasa yatırımcıları kısa vadeli fiyat oluşumunu belirleme eğiliminde olsalar da, uzun vadede daha az belirleyicidirler.” ifadesine yer verildi.