BM raporu: Dünya genelinde 1,1 milyar insan yoksullukla mücadele ediyor
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yayınlanan rapora göre dünya genelinde 1,1 milyar insan akut yoksullukla karşı karşıya. Çatışma bölgelerinde yoksulluk oranlarının üç kat daha yüksek olduğu belirtilen raporda, Hindistan’ın 1,4 milyarlık nüfusuyla en fazla yoksul nüfusa ev sahipliği yaptığı vurgulanıyor.
UNDP, dünya genelindeki yoksulluk durumuna dair detaylı bir rapor yayınladı.
Rapor, 1 milyardan fazla insanın akut yoksullukla mücadele ettiğini ve bu durumun çocukların yarısından fazlasını etkilediğini ortaya koyuyor.
Oxford Yoksulluk ve İnsani Kalkınma İnisiyatifi (OPHI) ile birlikte hazırlanan raporda, 2023 yılından itibaren savaş halindeki ülkelerde yoksulluk oranlarının üç kat daha yüksek olduğu belirtiliyor.
Bugün yayınlanan rapora göre, dünya genelinde 18 yaş altındaki 584 milyon kişinin aşırı yoksulluk sınırında yaşamasıyla birlikte, yetişkinlerin yüzde 13,5, çocukların ise yüzde 27,9’unun aşırı yoksullukla mücadele ettiği bilgisi paylaşıldı.
EN YOKSULLAR ASYA VE AFRİKA’DA BULUNUYOR
Raporda ayrıca, dünyanın en yoksul insanlarının yüzde 83,2’sinin Sahra Altı Afrika ve Güney Asya’da yaşadığı vurgulanıyor.
Öte yandan, Hindistan’ın 1,4 milyarlık nüfusuyla en fazla yoksul nüfusa ev sahipliği yaparken, Pakistan, Etiyopya, Nijerya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti gibi ülkelerin de önemli yoksul nüfusa sahip olduğu belirtiliyor.
ÇATIŞMA BÖLGELERİNDE 455 MİLYON YOKSUL
UNDP Baş İstatistikçisi Yanchun Zhang, dünya genelinde 1,1 milyar insanın yoksullukla mücadele ettiğini belirterek, çatışma bölgelerinde yaşayan 455 milyon insanın daha fazla zorluk yaşadığını ifade etti.
OPHI Direktörü Sabina Alkire ise, çatışmaların yoksulluğun azaltılmasını engellediğine dikkat çekerek, 455 milyon insanın bu iki zorlu durumla aynı anda mücadele etmesinin şaşırtıcı olduğunu belirtti.
VERİLER 112 ÜLKEDEN TOPLANIYOR
UNDP ve OPHI, 112 ülkeden topladıkları verilerle 2010 yılından beri düzenli olarak Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksleri Raporu’nu yayınlıyor. Bu raporlar, konut koşulları, sanitasyon, elektrik, beslenme ve eğitim gibi kriterlere dayanılarak hazırlanıyor.