Etkileri, ölümden sonra bile devam ediyor!
Yeni bir çalışma, tütün kullanımının kemiklerde uzun vadeli etkiler bıraktığını ortaya koydu. Leicester Üniversitesi’nin araştırması, tütünün iskelet yapısına etkilerini ve kemik rahatsızlıklarıyla ilişkisini detaylandırarak insan sağlığı üzerindeki etkilerini açığa çıkardı.
Arkeologların yaptığı çalışmalar, sigara içen bireylerin kemiklerinde sadece yaşamları süresince değil, ölümlerinden sonra da uzun süreli izlerin bulunduğunu gösterdi.
Leicester Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, İngiltere’deki 12. ve 19. yüzyıllar arasında gömülü insan kalıntılarını inceleyerek, tütün tüketiminin kemiklere derinlemesine etkilerini ve kırık riski gibi kemik rahatsızlıklarıyla ilişkisini ortaya koydular.
Bu çalışmada, yaklaşık 500 yıl önce Batı Avrupa’ya tütünün getirilmesinin insan iskelet yapısında önemli değişiklikler yarattığı vurgulanmaktadır.
Arkeologlar, bir iskeletin sigara içen birine ait olup olmadığını belirlemek için diş kanıtlarını, pipo kullanımından kaynaklanan lekeleri veya aşınmaları kontrol ederdi. Ancak genellikle eksik dişler, bu yöntemi etkisiz hale getirirdi. Leicester Üniversitesi ekibi, sigara içen ve içmeyen 323 kortikal kemiği inceledi.
45 farklı moleküler özellik araştırma kapsamında kemiklerin moleküler yapısı analiz edildi. Bulgular, sigara içenler ile içmeyenler arasında 45 ayrı moleküler farklılık olduğunu ortaya koydu.
Çalışma, tütün kullanımının bireylerde belirgin bir metabolik iz bıraktığını ve bu izlerin kemiklerdeki hastalıklarla ilişkilerinin araştırılmasına katkı sağladığını ifade etmektedir.
TÜTÜN KULLANIMININ İSKELET ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Çalışmanın ortak yazarlarından Dr. Sarah Inskip, tütün kullanımının iskelet yapısına etkilerini ve kas-iskelet sistemi hastalıkları ile diş sağlığı risklerini anlamaya yönelik önemli bilgiler sunduğunu belirtti.
Sigara içmenin, genellikle akciğer, mesane ve gırtlak kanseri olmak üzere yumuşak dokular ve organlara zararlı etkileri mevcut olmasına rağmen bu etkilerin kemiklerde daha az araştırıldığının altı çizildi.
Sigara içmenin düşük kemik yoğunluğu, artan kırık riski ve periodontitis gibi kemik hastalıkları ile ilişkilendirildiği bilinmektedir.
Tarihsel sigara kullanımı üzerine ışık tutan bu araştırma, tütünün insan sağlığı üzerindeki uzun vadeli ve geniş kapsamlı etkilerini göstermektedir.