#Teknoloji

Çin, Ay’ın uzak tarafında magmatik yapıların izlerini buldu

Chang’e 6 sondası, Haziran 2024’te Ay’ın uzak tarafına inerek Güney Kutbu-Aitken havzasından numuneler topladı. Bu numuneler, Ay’ın iki yüzü arasındaki farklılıkları anlamamıza yardımcı olabilir. Çin’in Chang’e 6 sondası Haziran 2024’ün başında Ay’ın uzak tarafına yumuşak bir iniş yaparak Güney Kutbu yakınına başarılı bir şekilde ulaştı.
Uzay aracı, ana görev olan Ay’ın uzak tarafından numuneler toplama görevinin yanı sıra çeşitli yan görevleri de gerçekleştirdi. Ardından Chang’e 6 sondası 25 Haziran’da Ay yüzeyinden 1,935 gramlık numunelerle geri döndü. Ay’ın “karanlık tarafı” olarak adlandırılan uzak taraf, aslında neredeyse aynı miktarda güneş ışığı alır.
Ancak, araştırmacılar tarafından fark edilen önemli farklılıklar da vardır. Ay’ın uzak tarafı, yakın tarafta görülen derin havzalara sahip olmasa da yoğun bir şekilde kraterlerle doludur ve kabuğunun daha kalın olduğu ölçülmüştür. Bu numunelerin incelenmesi, Ay’ın nasıl oluştuğu hakkında daha fazla bilgi edinmemize ve gizemleri çözmemize yardımcı olabilir.
Hong Kong Üniversitesi’nden jeologlar, Chang’e 6 iniş alanında, Güney Kutbu-Aitken (SPA) havzasında magmatik kayaç oluşumlarının belirgin izlerini keşfettiler. Çin Bilim Akademisi’nde görev yapan Profesör Xianhua Li, “Bu araştırma, Chang’e 6 numunelerindeki plütonik kayaçların incelenmesi için önemli bir jeolojik çerçeve sağlıyor. Bu çalışma, köken mekanizmalarının anlaşılmasına büyük ölçüde katkıda bulunacaktır.” dedi. Yapılan araştırma, Ay’ın yakın tarafından toplanan numunelerle karşılaştırıldığında, iki yüz arasındaki önemli volkanik farklılıkları ortaya koydu. Bu çalışma, The Astrophysical Journal Letters’da yayımlandı.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir