Dubai Çikolatası İlginçliği artık Durdurulmalı | Fazla İlgilenilmesi Tembihleniyor
Tüketiciler Konfederasyonu (TÜKONFED) Lideri Aydın Ağaoğlu, Dubai çikolatası ilginçliğinin kesinlikle engellenmesi gerektiğini belirterek, “Çocuklarda özellikle lüks tüketimin artmasına yol açıyor. Çocuklar ve gençleri lüks tüketmeye teşvik ediyor.” dedi. Ağaoğlu ayrıca Dubai çikolatasındaki ilginçliği de açıkladı. Antep fıstığı, kadayıf ve çikolatadan yapılan Dubai çikolatasında son dönemlerde ‘patlama’ seviyesinde bir ilgi artışı yaşanıyor.
Özellikle sosyal medyada paylaşılan görsellerle, bu ürüne yetişkinler yerine daha çok çocukların ilgisi artıyor.
Ülkemizde genellikle tüketilen çikolatadan tek farkı içinde kadayıf olan Dubai çikolatasında büyük firmalar, pastaneler, küçük çikolata üreten dükkânlar ve evlerdeki kadınlar adeta rekabet içine girerken, fiyat da artan taleple gitgide yükseliyor.
Bu talep ve yüksek fiyat, sahtelerin çabucak ortaya çıkmasına neden oldu. Kalitesiz kakaoların yanı sıra içinde Antep fıstığı görünümlü diğer malzemeleri barındıran çikolatalar da piyasada görünür hale geldi.
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Lideri Aydın Ağaoğlu, yaptığı açıklamada, son günlerde özellikle sosyal medyanın etkisiyle Dubai çikolatasına ilginin aşırı arttığını belirtti.
Bir süpermarkete gittiğini ve kendisine “Dubai çikolataları hemen tükeniyor. Şimdi rafa koyarsam binlerce satılabilir” dendiğini vurgulayan Ağaoğlu, bunun ‘lüks tüketim çılgınlığı’ olduğunu belirtti. Başka bir yerde aşırı yüksek fiyata satıldığını gözlemlediğini ifade eden Ağaoğlu, şunları kaydetti:
“Kilosu 4 bin liraya kadar yükseldi. 100 gramı 400 liraya kadar çıkabilen fiyatlarla satılıyor. Bu fiyatlar nereden çıktı, kim bu çikolatayı tanıttı, amacı ne? Özellikle çocuklarda lüks tüketimin artmasına sebep oluyor. Çocukları ve gençleri lüks tüketime özendirmiyor. Peki Dubai çikolatasına ulaşamayanlar ne yapacak? O ulaşabilir ancak bu pahalı ürünü sağlık açısından tüketemeyen çocuklara ne söylenecek?
Dubai çikolatası ilgisi kesinlikle azaltılmalıdır. Bunun önüne anne ve babalar geçmelidir. Çocukları bu tüketim çılgınlığından uzak tutmalıdırlar.” Bazı yerlerin talebi karşılayamadığını belirten Ağaoğlu, “Birçok yerde uzun kuyruklar oluşuyor. Okul kantinlerinde bile satıldığını iddia ediliyor. Eğer doğruysa önlem alınmalı. Her çocuğun bu pahalı ürünü alacak gücü olmayabilir.” dedi.
Artan taleple birlikte sahtelerin de yapılmaya başlandığını duyduklarını belirten Ağaoğlu, “Bu kadar pahalı ve ilgi çeken bir ürün olduğunda hemen piyasaya sahteleri çıkmaya başladı. Bir dönem baklavaların içine kıyılmış bezelyeler konulduğu gibi bir durum gündeme gelebilir. Tüketicilere uyarıda bulunuyoruz, Dubai ismine kanıp kıyılmış bezelye yemeyin.” diye konuştu. Çankırı Karatekin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun ise Dubai çikolatasının çocukları olumsuz yönde etkilediğini ve buna dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
Türkiye’nin hem Antep fıstığında hem de çikolatada dünyada iddialı olduğunu ifade eden Ercoşkun, şunları belirtti: “Tel kadayıf da bizim özelliğimiz. Çikolatada zaten Türkiye iyi durumda, kaliteli üretimleri var. Ne kakao ne de Antep fıstığı Dubai’de yetişir. Çikolata için dünya genelinde en çok kullanılan malzemeler süt ve fındıktır. Bu konuda da Türkiye önde gelen ülkelerden biridir. Bu potansiyele rağmen Türkiye’de çocuklar aşırı lüks tüketimin sembolü haline getirilen Dubai çikolatasına teşvik ediliyor. Bu durum, çikolata üreticileri ve bu ürünü tanıtan medya için bir sorgulama ve değerlendirme yapılmalıdır. Çocukları lüks tüketimi teşvik eden bu tarz reklamlardan ve aşırılıktan kaçınılmalıdır.”