#Dünya

22 Ülke Kıtlık Tehlikesiyle Karşı Karşıya: Birleşmiş Milletler Raporu

Birleşmiş Milletler raporuna göre, dünyanın farklı 22 ülkesinde yaşayan insanlar akut açlık riski altında bulunmaktadır. Bu ülkeler, kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya kalan veya felaket olarak nitelendirilebilecek koşullarla mücadele eden bölgelerdir. Açlık Noktaları raporu yılda iki kez hazırlanmakta olup, açlıkla başa çıkmak için “acil ve ölçeklendirilmiş” yardım çağrıları yapılmaktadır. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile Dünya Gıda Programı tarafından yapılan ortak bir analize göre, önümüzdeki altı ay içinde 22 ülkede savaş nedeniyle akut gıda güvensizliğinin daha da artması beklenmektedir.
Açlık Noktaları raporunda, dünya genelinde gıda krizlerinin daha da kötüleşmesi olasılığına dair erken uyarılar bulunmaktadır. Kasım 2024 ile Mayıs 2025 arasında 22 açlık noktasında akut gıda güvensizliğinin artacağı tahmin edilmektedir. Sudan, Güney Sudan, Mali, Filistin ve Haiti gibi ülkeler en yüksek endişe seviyesiyle derecelendirilmiştir.
Uzmanlar, Filistin, Sudan, Güney Sudan, Haiti ve Mali gibi ülkelerde kan kaybı ve açlık artışı olasılığına karşı acil insani müdahale ve koordineli uluslararası eylemlerin yapılmasının hayati önem taşıdığını belirtmektedir. Analize göre, Çad, Nijerya, Mozambik, Lübnan, Myanmar, Suriye ve Yemen gibi ülkeler de ciddi endişe veren noktalar olarak belirlenmiştir.
Bu noktaların, nüfuslarının ciddi akut gıda güvensizliği yüzleştiği ya da karşı karşıya kalacağı anlamına geldiği vurgulanmaktadır. En yüksek endişe kategorisindeki diğer ülkeler arasında Kenya, Nijer, Burkina Faso, Etiyopya, Malavi, Somali, Zambiya ve Zimbabve bulunmaktadır. Rapor, geçim kaynaklarının korunması ve gıdaya erişimin iyileştirilmesi amacıyla açlıkla mücadele eden bölgelere “acil ve ölçeklendirilmiş” yardım çağrısı yapmaktadır.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir