Enerji Tasarrufu ile Kalıcı Yaz Saati Uygulaması
Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı Ahmet Erdem, Türkiye’de 2016’da Bakanlar Kurulu Kararı ile kalıcı yaz saati uygulamasının başladığını ve bu sayede gün ışığından en iyi şekilde faydalanmanın hedeflendiğini belirtti. Sabit saat uygulamasının ekonomik ve çevresel faydalarının ortaya çıktığını, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından yapılan çalışmaların saat değişikliklerinin etkilerini bilimsel olarak incelediğini kaydetti.
Erdem, saat değişimlerinin insanlar üzerindeki psikolojik ve sosyolojik etkileri üzerine yapılan araştırmalara atıfta bulunarak, sabit saat uygulamasının insanların hormonal dengesine olumlu katkı sağladığını söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, kalıcı yaz saati uygulamasının başladığı Ekim 2016’dan bu yana 11 milyar kilovatsaat enerji karşılığı 20 milyar lira üzerinde tasarruf sağlandığını ifade etti.
Avrupa’da 1980’de başlatılan kış saati uygulamasının sonlandırılmasına yönelik teklifin 2018’de Avrupa Parlamentosu’na sunulması ile ilgili bilgi veren Erdem, dünya genelinde saat değişimlerine dair gözlemlerini paylaştı. Coğrafi konum ve kentleşme oranları gibi faktörler göz önünde bulundurularak Türkiye’de uygun saat diliminin belirlendiğini söyleyen Erdem, gün doğumu saatlerine ve toplumsal şartlara dikkat edilerek valilikler tarafından mesai ve okul saatlerinin planlandığını vurguladı.