Bakan Uraloğlu: 97 Binden Fazla Zararlı Bağlantı Engellendi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) tarafından bu yıl 97 binden fazla zararlı bağlantı erişiminin engellendiğini belirterek, “USOM, bu yıl 12 binden fazla siber güvenlik bildirimini ilgili kurum ve kuruluşa ileterek gerekli önlemlerin alınmasını sağladı” dedi.
Bakan Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde düzenlenen 17. Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı’nın açılışında yaptığı konuşmada, bilginin artık dijital formda olduğunu ve internet ağları aracılığıyla erişilebilir hale geldiğini ifade etti. Siber güvenlik ve kriptoloji kavramlarının önemini vurgulayan Uraloğlu, “Siber güvenlik, bilginin dış tehditlerden koruyan bir bariyer gibi düşünülebilir. Kriptoloji ise bu barikatın en sağlam ögesi olarak görülmektedir. Karmaşık şifrelerle donatılan bu öge, bilginin sadece yetkili kişilerce okunmasını sağlamaktadır” şeklinde konuştu. Uraloğlu, internet kökenli veri ihlallerinin artmasıyla bilgi güvenliği yönetiminin önemini vurgulayarak, “Nesnelerin interneti” olarak adlandırılan uygulamanın günlük yaşantıya entegre olduğunu belirtti. “Siber saldırılar sadece teknolojik bir problem olmaktan çıkmış, ekonomik ve sosyal hayatı ciddi şekilde etkileyen bir tehdit haline gelmiştir” diyen Uraloğlu, bu tehditlere karşı yenilikçi güvenlik önlemlerinin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.
“Savaşlar Artık Dijital Dünyada” Bakan Uraloğlu, savaşların artık dijital dünyada da yaşandığına dikkat çekerek, “USOM tarafından koordine edilen 14 sektörel SOME ve 2 bin 304 kurumsal SOME ile görev yapan 7 bin 873 siber güvenlik uzmanı, ülkemizin sanal sınırlarını korumaktadır. Bu yıl 97 binden fazla zararlı bağlantı tespit edilerek engellenmiştir. USOM, 12 binden fazla siber güvenlik bildirimini ilgili mercilere ileterek önlemler alınmasını sağlamıştır” ifadelerini kullandı. Uraloğlu, siber güvenlikte yerlilik ve millilik konusuna önem verdiklerini belirterek, Avcı, Azad, Kasırga, Atmaca ve Kule gibi uygulamalarla ülkenin siber güvenliğini sağladıklarını açıkladı. Farklı portların servis ve zafiyet taramalarının USOM tarafından haftalık yapıldığını söyleyen Uraloğlu, “USOM, 7 saat içinde Türkiye’deki 838 bin 112 kritik web sitesinin zafiyetlere karşı taramasını gerçekleştirebilmektedir. Atmaca projesiyle birçok zafiyetin önüne geçilmektedir. Kritik özel sektör ve kamu kuruluşlarına yönelik yapılan taramalarla zafiyetler proaktif şekilde tespit edilmektedir.
61 bin 293 alan adının dolandırıcılık amacıyla kullanıldığının belirlenerek önlemler alındığını aktaran Uraloğlu, son bir haftada 402 bin 979 zararlı internet sitesine erişimin engellendiğini ve 2 bin 348 ağ saldırısının raporlandığını söyledi.” “Sosyal Medya Tehdit Olarak Görülmemeli” Uraloğlu, bazı sosyal medya platformlarının toplumsal zarara yol açtığını belirterek, platformların ifade özgürlüğünden ziyade kişilik hakları ve mahremiyetin ihlal edildiği bir negatif alana dönüştüğünü açıkladı. Yasakçı bir zihniyet olmadıklarını belirten Uraloğlu, “Ancak sosyal medya platformlarının Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uymasını talep ettik. Kimseye sosyal medyanın bir tehdit haline gelmesine izin veremeyiz” dedi.