Ekim Ayında Eşsiz Bilimsel Gelişmeler: Uzaydan Cerrahiyeye
Evrenin bilinmeyen taraflarını açığa çıkaran çeşitli keşifler ve atılımlar, bilim ve teknolojide hızla ilerlemeye devam ediyor. Ekim ayı, uzaydan yapay zekaya kadar birçok alanda önemli bilimsel gelişmelere sahne oldu. İşte bu ay gerçekleşen önemli bilimsel keşifler…
Mars’taki atmosferle şarj edilebilen ve zorlu koşullara dayanabilen bir batarya geliştiren Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi araştırmacıları, pilin 1350 saatten fazla (iki Mars ayı) çalışabildiğini ve gece gündüz sıfırdan 60 dereceye kadar değişen koşullarda işlevsel olduğunu belirtti.
Çin’de yapılan bir araştırmada, biyolojik olarak parçalanabilen polimerle kaplı magnezyum içeren dikiş ipinin, hareket ettikçe elektrik alanı üretebildiği tespit edildi. Bu teknoloji, yapay kas dokuları ve fareler üzerinde denendi, 10 gün sonra yaraların iyileştiği gözlendi. Araştırmacılar, elektrik alanı sayesinde hücre sayısının arttığını ve iyileşmenin hızlandığını belirttiler.
Araştırmalar sonucunda, elektrik yüklü dikiş iplerinin yara iyileşmesini hızlandırarak enfeksiyon riskini azalttığı gözlemlendi. Avrupa Güney Rasathanesi’nden bilim insanları, Barnard Yıldızı etrafında dönen bir gezegen keşfetti. Gezegenin yüzey sıcaklığının 125 santigrat derece olduğu belirlendi ve yaşam olasılığının düşük olduğu ifade edildi.
Yapay zeka teknolojisiyle 161 bin 979 yeni virüs türü keşfeden araştırmacılar, “LucaProt” adlı bir algoritma kullanarak genetik materyali RNA olan virüslerin veritabanlarında organize edildiğini açıkladılar. Depresyon tedavisinde etkili olabilecek evde kullanılabilir bir cihaz geliştirildi. 10 hafta boyunca düzenli kullanılan cihaz, depresif semptomlarda fark edilir bir azalma sağladığı görüldü. Depresyon üzerindeki etkileri test edilen cihazın ağır depresyon tanısı konulan 174 kişi üzerinde başarılı sonuçlar elde edildi.