Mars’ta Geçmişte Yaşam İhtimali Üzerine Yeni Bulgular
Kızıl Gezegen’de yaşamın var olabileceğine dair yeni kanıtlar keşfeden bilim insanları, Mars’ta geçmişte nehirler, göller ve hatta okyanuslar gibi ısının yoğun olduğu bir atmosferin olabileceğini düşünüyor. Mars atmosferinin uzaya doğru aşındırılması sonucu günümüzde soğuk ve kurak bir çöle dönüşen gezegen hakkında Curiosity keşif aracının Gale kraterinde yaptığı araştırmalar, iklim değişiklikleri hakkında yeni bilgiler sunmaktadır. NASA’nın robotik misyonları, Mars’ın uzak geçmişinde yaşamı destekleyebileceğine dair kanıtlar aramaktadır.
Gale kraterindeki karbonca zengin minerallerin izotopik bileşimini analiz eden araştırmacılar, bu minerallerin, iklim kayıtları olarak hareket edebileceği ve eski Mars’ın atmosferindeki değişikliklere dair bilgiler verdiğini belirtiyor. Bu çalışma, karbonatların oluşumu için nemli-kurak döngüler ve soğuk-tuzlu su koşulları olmak üzere iki olası senaryo sunduğunu göstermektedir.
Eski Mars’taki iklim senaryoları, bu yeni çalışma ile doğrulanmış olup, bu iklimlerin varlığını kanıtlayan ilk izotopik analizleri içeriyor. Mars karbonatlarında bulunan ağır izotop değerlerinin Dünya’daki karbonatlarından önemli ölçüde yüksek olduğu belirtiliyor. Bu izotop değerlerinin, yaşanmış olan aşırı derecede bir buharlaşma sürecinin bir göstergesi olduğu ve bu durumun daha hafif izotop değerlerini oluşturan sürecin oldukça küçük olduğunu açıkça gösterdiği ifade ediliyor.