Meyve Sineğinin Beyin Bağlantı Şeması Ortaya Kondu
Bilim insanları, daha önce birçok araştırmanın merkezinde yer alan meyve sineğinin detaylı beyin haritasını oluşturmayı başardılar.
New York Times gazetesine göre, bu yeni çalışmada meyve sineğinin beyin yapısını analiz eden bilim insanları, sinirbilimde devrim niteliğinde olacak ve beyin aktivitelerinin nasıl gerçekleştiğine dair yeni keşiflere kapı aralayacak bir adım attılar, bir meyve sineğinin tüm beyin bağlantılarını aydınlattılar.
140 BİN NÖRON İÇERİYOR
Daha önce meyve sineklerinin beyinlerindeki nöron sayısının yaklaşık 3 bin olduğu düşünülüyordu. Ancak bu çalışma, bir meyve sineğinin beyin küçüklüğüne rağmen yaklaşık 140 bin nöron barındırdığını ve bu nöronların arasında yaklaşık 50 metrelik bağlantılar bulunduğunu ortaya koydu. Araştırmanın şu ana kadar farklı nöron tiplerini ve sinir devreleri arasındaki etkileşimi yönlendirmek için sinyaller gönderen “yayıcı” nöronları ortaya çıkardığı belirtiliyor.
YÜRÜRKEN DURMA SİNYALİ
Bunun yanı sıra, bilim insanları meyve sineklerinin yürürken durmalarına neden olan özel bir sinir devresini de tespit etti. Princeton Üniversitesi’nde görevli nörobiyolog ve çalışmaya katkıda bulunan Mala Murthy, bu meyve sineği beyin haritasının “herhangi bir karmaşık beyinin tam bir haritasına sahip olduğunu” belirtti. Araştırmacılar, meyve sineği beyin haritasının, insanlar da dahil olmak üzere diğer türlerdeki araştırmalara da yol gösterebileceğini vurguluyorlar. Çalışmanın sonuçları “Nature” dergisinde yayımlandı.