#Teknoloji

Türk Bilim İnsanları Yeni Bir Canlı Türü Keşfetti

Türk bir araştırma ekibi, Antarktika’da yeni bir canlı türü keşfetti.

T.C. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Koordinasyonunda düzenlenen 6. Türk Antarktika seferinde yeni bir canlı türü ortaya çıktı.

Türkiye son yıllarda kutup araştırmalarına önemli yatırımlar yaparak Antarktika’da bilimsel keşiflerde etkin bir rol oynuyor. Prof. Dr. Serdar Sak ile birlikte Türk akademisyenler, Batı Antarktika’nın bentik habitatında yeni bir Kopepod türü keşfetti.

Prof. Dr. Serdar Sak yanı sıra Prof. Dr. Süphan Karaytuğ, Doç. Dr. Serdar Sönmez ve Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu tarafından keşfedilen canlı türüne, Türkiye’nin Antarktika’daki bilimsel faaliyetlerine gönderme yapılarak “Turkish Antarctic Expedition” (TAE) kısaltmasından esinlenilerek “Harpacticus tae” adı verildi.

Harpacticus tae türü, kopepod olarak bilinen bir eklem bacaklı türüdür. Kopepodlar çok eski dönemlere dayanan, sucul ekosistemlerde önemli bir rol oynayan omurgasız mikroskobik canlılardır. Antarktika’nın Nansen adası kıyılarında bulunan Harpacticus tae türünün, birincil tüketici olarak önemli bir ekolojik rol oynadığı düşünülmektedir.

Türkiye’nin kutup bölgelerindeki araştırmalarına önemli bir katkı sağlayan ve uluslararası bilimsel dergi Polar Biology’de yayınlanan Harpacticus tae türünün keşfi, bilimsel literatürde yerini almıştır.

Türk Bilim İnsanları Yeni Bir Canlı Türü Keşfetti

Üreticilere makine ve ekipman yardımı

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir